Rights Now Foundation
ENGLISH

GamCup gör världen mer jämlik med menskoppar, Gambia

I Gambia kunde ett projekt kring menskoppar genomföras.

Den ansvariga organisationen skriver i sin rapport: ”GamCup vill göra världen lite mer jämlik med menskoppar som verktyg – ett sätt att stärka kvinnor i Gambia”. ”Genom bidraget från Rights Now kunde vi köpa 800 menskoppar från det finska företaget Lunette. Dom var också vänliga och la till 200 koppar då beställningen var stor och projektet behjärtansvärt.” ”Kopparna delas ut av våra kopptränare och deras chef Fatima som är vår enda anställda. Kopparna delas just nu ut i den lilla byn Tujereng som ligger vid havet några mil söder om huvudstaden Banjul. Målet är att alla kvinnor som bor i byn ska ha varsin menskopp inom två år. Vi är redan på god väg tack vare tillskottet från Rights Now.”

”Så sammanfattningsvis har 800 kvinnor tack vare Rights Now fått mensskydd i 10 år vardera. De flesta av dessa kvinnor har också fått ta del av vårt utbildningsprogram ”The Cup Program” som innefattar utbildning om menstruation, reproduktion, könssjukdomar, säkerhet, hygien och mycket mer. Det ges många tillfällen under utbildningen att ställa frågor.”

Så här säger enligt rapporten en ung kvinna som fått en menskopp från GamCup: ”Menskoppen har hjälpt mig mycket eftersom sedan jag fick mens har det hela tiden varit ett problem att få tag på bindor, och jag behöver två paket varje månad. Men sedan jag fick menskoppen har jag använt den och den kändes bra, gjorde inte ont och sparade mycket (pengar).”

(översatt till svenska av stiftelsen Rights Now)